Ik had al eerder geschreven over zelf zeep maken, nou, ik heb het gedaan!
Toen ik in de supermarkt was heb ik uiteindelijk toch maar gewoon een blok frituurvet gehaad... I know, ik zei dat ik het geen lekker idee vond om mezelf in te zepen met frituurvet, maar ach, als probeersel was ik bereid een compromis te sluiten, zeker omdat zo'n blok iets van 50 cent kost!
Toen ik in de supermarkt was heb ik uiteindelijk toch maar gewoon een blok frituurvet gehaad... I know, ik zei dat ik het geen lekker idee vond om mezelf in te zepen met frituurvet, maar ach, als probeersel was ik bereid een compromis te sluiten, zeker omdat zo'n blok iets van 50 cent kost!
Uiteindelijk heb ik dus mijn zeepmengsel gemaakt van olijfolie en frituurvet, wat dan weer voor 50% uit Palmolie en 50% uit Soja-olie bestond. In ieder geval is het dus allemaal plantaardig. Echt helemaal tevreden ben ik niet, het frituurvet ruik je op een of andere manier er toch wel doorheen, en olijfolie is ook niet mijn favoriete geur...
Ik heb van (bijna) alle stappen foto's genomen, zodat je een beetje kan zien hoe het nou gaat.
Dit was zelf wel mijn eerste keer zeep maken, dus misschien is niet alles helemaal goed, maar ach.
Ik heb van (bijna) alle stappen foto's genomen, zodat je een beetje kan zien hoe het nou gaat.
Dit was zelf wel mijn eerste keer zeep maken, dus misschien is niet alles helemaal goed, maar ach.
Het toevoegen van water aan de gootsteenontstopper, Meeeen, dit vond ik eng! Ten eerste wordt het heel warm (er onstaat een chemische reactie waar warmte bij vrijkomt) en ten tweede, de stank! Ik ben echt een schijtluis als ik iets 'engs' ruik. Er komt een hele chemische, sterke lucht vanaf, dus ik heb de afzuigkap en de keukendeur snel opengezet (ook al was het aan het sneeuwen...)
Toen de natronloog (de gootsteenontstopper met water) aan het afkoelen was, smolt ik de 'vetten'. Je hebt namelijk 'iets' met een OH molecuul nodig (KOH of NaOh, lekker scheikundig allemaal...) en een 'vet'. Mijn vetten waren in dit geval dus Olijfolie, palmolie en soja-olie.
De vetten helemaal opgelost
Na toevoeging van de natronloog. Door de toevoeging van het natronloog gaat het mengsel letterlijk 'verzepen'.
Mijn cupcakevormpjes waar ik de zeepjes in heb gegoten. Ik vraag me alleen nog af of ik ze ook ooit nog een keer voor cupcakes kan gebruiken...
Het deel wat ik nog over had heb ik trouwens in een lege ijsdoos gegoten
En dan.....
De zeepjes een week later:
Het deel wat ik nog over had heb ik trouwens in een lege ijsdoos gegoten
En dan.....
De zeepjes een week later:
De hartjes zeepjes zijn nogal aan het indrogen... Ze zijn wel hard aan het worden, ik ben benieuwd of het nog wat word. Ik weet trouwens niet of je het ziet, maar ik had er nog wat kleurstof doorheen gedaan, gewone voedingsmiddelenkleurstof (leuk woord voor galgje!), en ook wat flinke scheuten oranjebloesemwater. Ik had dat spul in Frankrijk gekocht, maar ik vind de lucht zo puur echt niet om te harden, hoewel het in de zeep een beetje naar zoet deeg gaat ruiken.
De zeep die ik in de ijsbak heb gedaan. Hier zat wel steeds een deksel op en deze ziet er redelijk goed uit, tenminste beter dan de hartjes-zeepjes.
Over een paar weken, als de zeepjes helemaal zijn gerijpt, zal ik nog een update schrijven (Als niet al nog een zeep heb gemaakt.. Het is nogal verslavend!)
Over een paar weken, als de zeepjes helemaal zijn gerijpt, zal ik nog een update schrijven (Als niet al nog een zeep heb gemaakt.. Het is nogal verslavend!)
Wat leuk!! ben benieuwd hoe ze er aan het eind uitzien!
ReplyDeleteIk ook! Ze moeten nog een week of 2 denk ik... Ze beginnen alleen een beetje naar meel te ruiken, ik weet niet helemaal of dat hoort ;)
ReplyDelete