Ik woon zelf nog niet op kamers, maar soms ben ik een paar dagen alleen in mijn moeders atelier. Ik moet dan voor mezelf koken, en elke keer weer dat pizzabroodje opwarmen begon me eigenlijk een beetje m'n strot uit te komen. Als ik voor mezelf kook ga ik eigenlijk wel voor de italiaanse dingen; lekker pasta/ lasagne of een minestrone. Ik bedacht zelf wat dingen en kwam toen op deze recepten uit!
Dag 1: Tomatensoep met olijven.
Dag 2: Lasagne met (verborgen) courgette en aubergine, feta en olijven.
Dag 3: Maaltijdsalade met feta en gegrilde aubergine en courgette.
Het boodschappenlijstje:-1 blik tomatensoep 300 ml
-1 blik zwarte olijven
-1 pak pastasaus (ong. 400 gr)
-1 pak lasagnebladen
-1 courgette
-1 aubergine
-1 pakje feta
-1/2 krop sla (of ijsbergsla, naar smaak) / Of gemakkelijk: een zakje sla
-1 pak tomaten 500 gr
-1 ui
Recept voor de soep:-Doe de helft van het blik olijven in een hoge maatbeker oid en pureer het met een staafmixer. De olijven geven een 'bite' aan de soep. Doe het blik tomatensoep, de gepureerde olijven, een kwart van het pak pastasaus, ongeveer 100 ml water en 2 tomaten in een pan en warm het geheel op. Laat de soep flink heet worden, tegen het koken aan, zodat de tomaat lekker zacht wordt. En klaar is je soep!
#wil je wat meer vulling in je soep? Doe er dan een klein handje 'kleine' pasta bij, zoals schelpjes of vlinderpasta
Recept van de lasagne
-Snij de courgette en de aubergine door de helft. De andere helften bewaar je voor de volgende dag. Snijd ze allebei in kleine stukjes. Snij daarna een halve ui in stukjes, en fruit die in een pan met wat olijfolie. Doe daarna de courgette en de aubergine erbij en laat even aanbakken.
Als de courgette en aubergine al een beetje aangebakken zijn, doe je de rest van de pastasaus (driekwart pakje)en 3 in stukjes gesneden tomaten erbij . Laat het in z'n geheel sudderen totdat alles gaar en zacht is. Pureer nu tot een gladde saus. Wil je geen stukjes in je saus? Pureer dan de ander helft van het blik olijven mee. Anders snijd je ze in stukjes en doe je ze er later in. Je saus is nu klaar.
Pak nu een klein ovenschaaltje, genoeg om alle saus in te doen.
Begint met een klein laagje saus, en leg er een lasagneblad overheen. herhaal dit totdat je eindigt met een laagje saus. Laat dit even een kwartiertje staan, zo worden de lasagnebladen al zacht, en dat scheelt oventijd.
Verbrokkel de helft van het pakje feta over je lasagne. Zet de lasagne ongeveer een kwartier in een voorverwarmde oven van 190/200 graden celsius (hangt ervan af of je oven hoog of laag staat ingesteld)
Recept voor de maaltijdsalade
-Snij de halve courgette en aubergine in plakken, leg ze op een ovenplaat/ovenschaal, sprenkel er wat olijfolie en ev. wat peper overheen, en grill ze tot ze op sommige plekken bruin beginnen te worden. Als je ze echt knapperig wil moet je ze wat langer laten liggen.
Haal ondertussen de buitenste bladeren van de krop sla af en spoel de sla af. Snijd de sla in kleine stukjes en was zorgvuldig met een slawasser of met een vergiet en droog daarna goed af. Doe de gewassen en gedroogde sla op een bord. Sprenkel nu wat olijfolie over de sla heen, met eventueel wat peper en zout. Verbrokkel de feta over de sla heen en snijd 1 tomaat in stukken. Snijd ongeveer een kwart ui in ringen, en verdeel dat er ook over. (als je niet van rauwe ui houdt, kan je hem meegrillen met de aubergine en courgette) Leg nu de gegrilde groenten over de sla heen, en klaar is je salade!
*Houd je niet van velletjes van de tomaat? Dompel de tomaten van te voren een paar seconden in kokend heet water. Zo kan je heel gemakkelijk het vel eraf halen!
*Zet een geopend blik nooit in de koelkast met het inhoud erin, doe het over naar een schaaltje anders gaat je eten ijzerig smaken!
No comments:
Post a Comment