Een week geleden stond ik op een stadsstrand in Amsterdam in m'n bikini bij een 'Hoop Jam' (als hoepelende mensen bij elkaar komen om samen te gaan hoela hoepen) en vandaag...
Tsja, vandaag was het een beetje jammerlijk.
Zo denk je nog een mooie nazomer te hebben, maar dan wordt je zo BAM keihard de herfst ingesmeten.
Met regen. En wind. En kou.
Voor mij in ieder geval een perfecte reden om weer eens lekker de keuken in te duiken nu ik toch weer een paar dagen thuis ben. Ik wist nog niet wat ik wilde maken, maar in ieder geval wel iets met appel en kaneel. Voor mij is dat de meest typische herfstcombinatie, dus waarom ook niet bij dit vadsige weer?
In de keukenkastjes vond ik ook nog een pak dadels (van de Lidl, zijn erg lekker!) en zo is een nieuw recept geboren!
Benodigdheden:
Voor de cake:
-250 gram Boter (Roomboter als het kan, maakt het zo ontzettend veel lekkerder)
-200 gram suiker
-1 zakje vanillesuier
-5 eieren
-250 gram bloem
-100 gram ontpitte, in kleine stukjes gesneden dadels
-1 grote appel in hele kleine stukjes gesneden
-1 dikke eetlepel kaneel
Voor de caramelstroop:
-200 gram suiker
-50 gram boter
-1 zakje vanillesuiker
-half kopje water
Bereiding:
-Zorg dat de boter zacht is of op kamertemperatuur. Mix dan de boter met de suiker en vanillesuiker tot een crème. Doe er een voor een de eieren bij en mix dat tot een luchtig geheel. Hoe langer je mixt, hoe luchtiger je cake!
-Zeef alle bloem erboven (of gooi het er in 1 keer bij als je ongeduldig bent...) en doe de eetlepel kaneel erbij. mix tot 1 geheel. Als laatste doe je de dadels en stukjes appel erbij.
-Vet een cakevorm in (Hoe vinden jullie mijn nieuwe cakeblik? :-)
-Spatel het beslag in het cakeblik en zet het even aan de kant. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden
-Nu gaan we de caramelstroop maken. Je stopt eert alle suiker en het zakje vanillesuiker in een steelpannetje.
-Voeg het kopje water toe en de boter en zet het vuur aan. Na een tijdje op redelijk hoog vuur gaat het mengsel heel erg schuimen, dat is normaal maar zorg ervoor dat je goed blijft roeren anders kan het gaan aanbranden.
-Kook het mengsel in totdat het als een stroop van je lepel afdruipt
-En nu moet je redelijk snel werken omdat de stroop best snel stolt en dan kan het gaan brokkelen. Je neemt het pannetje van het vuur en giet de stroop over het cakebeslag heen. Zet nu de cake in de over voor ongeveer 40/50 minuten (hangt heel erg van je oven af)
De caramelstroop zorgt voor een heerlijk knapperig suikerlaagje over de cake en de cake blijft door de stroop ook een beetje zacht en plakkerig, op een hele lekkere manier...
Het resultaat:
No comments:
Post a Comment